Jotunheimen Presseserivce.


- 38 Jenter

- Ny konge

- Villmarks kongen nesten drept av bjørn

- Konjakk fra nord

- Trenger en bekymringsløs Egner-verden

- Bygdene må forbedre de dårlige sidene

- Villmarken kaller

- Eldrebølge i skibakken

- Kjærlighet ved første blikk

- Satser på animasjon på Dovre

Copyright©2001

Jotunheimen Presseservice 

 Eldrebølge i snowboardbakken

 

Forbered deg på en ny eldrebølge -  i snowboardbakken. ”Gamlingene”  vil  også være med på brett-moroa. Nå har de over førti organisert seg. Denne våren slår de til for fullt, med vervekampanje og halsbrekkende aktiviteter.  ”Norwegian Geriatric Snowboard Club” vil framover ha en skikkelig eldresatsing i brettbakker over hele landet.

 

    Av Lars Kristian Steen  -  Jotunheimen Presseservice

 

- Det er vår tur nå, sier leder i ”Norwegian Geriatric Snowboard Club”, Frode Gislerud (44). Oslogutten er nylig kommet hjem etter en svært vellykket klubbtur med 14  ”gale” gamlinger på offpist-kjøring med  helikopter og snowboard i Allagna  i de Italienske Alpene. Nå er det de norske skibakkene som skal erobres. Eldrebølgen på brett slår nå inn for fullt.  Fyllte 40 år er krav for å bli medlem i den ”geriatriske snøbrettklubben”, som også er medlem i Norges Idrettsforbund og Norges Snowboardforbund.

- Det er ikke bare tenåringene som skal ha det gøy, sier Truls Omtvedt (57) på Lillehammer. Han har kjørt snowboard i 15 år og takler det meste på  brett.     - Ungdommene prøver nok å ta rotta på meg. Greier det også noen ganger, over de store hoppene og i pipen. Men i frikjøring og i skauen klarer jeg fortsatt fint å holde følge, smiler snøbrettveteranen.

 

Først og sist i bakken

 

- Aksepten innenfor snowboardmiljøet er veldig stor. Er du på brett så er du en av gutta. Da spiller ikke alderen noen rolle, sier Omtvedt, som savner flere 60-åringer i

i snowboard-bakkene. Bestefar og barnebarn på snøbrett  sammen blir nok helt vanlig om noen år. Jeg står helt sikkert på brett som 70-åring, lover Omtvedt.

- At generasjonene møtes er viktig. Selvsagt har tenåringene begrensa moro av å være sammen med oss gamlingene. Noen ganger er det greit - fordi vi som regel har litt mer penger rundt oss, og kan henge med på den måten, ler 57-åringen.

- Du vil ikke tro hvilken glede vi har av snowboard. Det er egentlig helt utrolig, sier leder for ”geriatrikerne”, Frode Gislerud, som kjører mest på Norefjell. – Vi er iallfall noen av de mest ivrige her. Er først ute når heisen åpner om morran, og sist hjem om kvelden. En skikkelig after-ski samling hører også med etter en lang dag på brett.  Vi blir faktisk gira av dette. Hauser hverandre litt opp når vi kommer i bånn av bakken og har klart nye kunster på brettet.

I starten ble vi kanskje sett littegrann rart på, men det begynner å komme seg nå. Mange unge synes faktisk det er litt kult at gamlingene står på brett. Vi går jo i snowboardklær og vil jo gjerne være litt kule også, ler Gislerud.

 

- Snøbrett for alle penga

 

- De unge føler ikke at dere eldre nå tar sporten fra dem?

- Har bare fått positive tilbakemeldinger fra ungdommen på eldresatsingen i snøbrettbakken, sier Gislerud.  For ni år siden prøvde han brett for første gang. - Skia ble sporenstreks lagt på hylla, og har siden ikke vært i bruk. Nå er det snowboard for alle penga, sier en oppglødd klubbleder.

Både kona og de to ungdommene i familien er bitt av samme basillen. - At familien kan dra sammen på ferie, og  generasjoner samles om samme aktivitet i fritiden, er i dag utrolig viktig og verdifullt. Verden forandrer seg. At nordmenn er fødd med ski på beina er på vei ut, hevder snøbrettlederen.

 

Adrenalinrush

 

- Hvorfor 40-års grense?

-  Litt tilfeldig vel. Var selv rundt de førti da jeg  tok initiativ til å danne  klubben. Vi som er kommet litt opp i åra har lagt mye av ungdommen  bak oss. Begynner å få voksne barn og både tid og  kanskje penger til overs. Føler behov for å samles, farte litt og prøve noe nytt og spennende. Med snowboard som samlingspunkt har vi  derfor blant annet stort treff på Norefjell hvert år. Ellers begynner vi å få lokale geriatriker-klubber både i Lillehammer, Harstad, Hafjell, Nesbyen, Hemsedal og Namsos, opplyser Gislerud, som også sitter i styret i Norges Snowboardforbund og er utdannet snøbrettinstruktør. - Det sosiale er svært viktig. Over en tredjedel av medlemmene i klubben er kvinner. De er langt fra noen sinker i bakken, sier lederen, som framover vil satse mer på instruksjon og samlinger for eldre på brett flere steder i landet.

- Har folk over førti - helt uten bretterfaring -  noen sjanse i bakken?

- Helt klart. Skierfaring er heller ikke avgjørende. Eldre kan uten problem starte opp med snowboard. Men husk å få med deg en skikkelig instruksjon av godkjent instruktør, før du prøver deg i bakken på egen hånd. Du må blant annet lære å falle riktig. Hådleddsbeskyttere kan også for en del verne mot skader. Ta derfor kontakt med skiskolen på stedet, før du leier deg brett første gangen. Da vil du garantert få  fylt behovet for spenning, adrenalinrush og kameratskap, lover de geriatriske ”galningene” Gislerud og Omtvedt.

  

Snøbrett selger nå mere enn ski

 

De fleste snøbrettimportørene i Norge melder om rekordsalg, og tomme lagre

 tidlig denne vintersesongen. – Det har vært  svært stor interesse for snøbrett. Det nye er at brukerne av brett blir  både stadig yngre og eldre, opplyser  brettimportør Truls Omtvedt på Lillehammer. – Det er både fire til femåringer som drar i gang nå. Likeså massevis som er over 40 år.

Omtvedt opplyser videre at for første gang vil salget av snøbrett denne vinteren passere salget av alpin- og telemarksski.  - Vi regner med å ha solgt rundt 28000 brett ved sesongslutt. I fjorårssesongen var salget på rundt 23000 snøbrett.

Det har vært en jevn stigning i salget av brett på hele nittitallet. Denne vinteren var vi utsolgt allerede i november. Det gjelder også flere andre snøbrettimportører, sier Omtvedt.

- Masseproduksjon av snøbrett begynte i USA tidlig på 1970-tallet. I Norge startet sporten med en gruppe i Tryvannskleiva i 1979/80. Omtrent samtidig var det ungdommer i Molde og Trondheim som stod på snøbrett, forteller Omtvedt.

- Har vi nå nådd toppen når det gjelder snøbrettaktivitet?

- Nei, langt der i fra. Salg og aktivitet på brett vil nok fortsatt øke i årene som kommer, hevder Truls Omtvedt.

 

Utskriftsvennlig versjon>>