Denne artikkelen er hentet fra JPs nettarkiv: http://www.jotunheimen-presseservice.no/artikler/


Villmarkskonge nesten drept av bjørn

Canada (VG): Oslogutten Lars Monsen (37) leste testamentet sitt inn på video før han  - helt alene -  dro ut på verdens lengste villmarksekspedisjon. Nylig ble han nesten drept av en illsint bjørn som stormet inn i sommerleiren.

 

Av Lars Kristian Steen

 

- Bjørnen braste inn i leiren, fullstendig overraskende og sto med snerrende kjeft over en av hundene mine, bare noen få meter fra meg. Jeg klarte å jage den, men den kom tilbake gang på gang, gikk i halvsirkler og fram og tilbake i buskene. En slik bjørn er livsfarlig, og jeg satt klar med børsa i timesvis, forberedt på et direkte angrep på meg, forteller villmarkskongen Lars Monsen til VG.

Dramatikken utspant seg forleden inne i villmarka  i Nortwest Territories i Canada, i leiren til eventyreren Lars Monsen. Han er i ferd med å krysse Canada, og har gjort unna det første halvåret av det som kan bli flere år helt alene blant ulver og bjørner i Canadas villmark. Turen er 8000 kilometer lang.

200 bjørnemøter

Monsen er den nordmannen som har flest bjørnemøter bak seg. Både i Norge og utlandet. Bare i Alaska og Canada har han 180 møter med bamser.

- Jeg har imidlertid aldri opplevd maken til nærgående bjørn, sier Lars. Han er full klar over at sjansene er store for at kan ende sine dager som rovdyrmat i verdens tetteste bjørne- og ulveland.

Denne gangen var imidlertid livet på Lars side. Det var en av huskyene som vekket han med varselbjeff.  - Bjørnen lå da like ved og kikket meg rett i øynene. Den var ikke redd, selv om den motvillig lot seg jage med haglskudd i lufta. Dyret var en voksen svartbjørnhann og hadde ordet SJEF skrevet over hele seg.

Døden i hvitøyet

- Fikk du panikk etterpå?

- Du blir unektelig en smule anspent når du tvinges til å være årvåken i hvert sekund i flere timer, sier den kjente villmarkingen.  Bjørnen kom tilbake fem ganger. Ved synet av proviantposen som hang i et grantre, klatra den resolutt seks meter rett opp. Men bjørnekjenneren Monsen gikk like resolutt mot dyret, og jagde bjørnen ned med et nytt skudd i lufta.

- Bjørnen stanset da på ti meters hold. Vi så hverandre i hvitøyet i så lenge som sju-åtte sekunder - en evighet i dyreriket - uten å røre en muskel! Akkurat da var jeg en tiendedels sekund fra å skyte for å drepe, forteller Lars. Til skutt lot skogens konge seg ikke skremme av brakene fra børsa. Bjørnen la seg istedenfor ned i skjul i buskene - bare 20 meter unna.

Bjørnen vant

- Jeg satt med ryggen til innsjøen for ikke å bli angrepet bakfra, fulgte hver bevegelse i løvet og forberedte meg på å være rask når stormangrepet kom.

Etter flere døgn i helspenn valgte Monsen imidlertid en annen løsning: Han brøt hele leiren, fylte kanoen med utrustninga og padlet over til innsjøens sørende, med alle huskyene på svøm etter. Til all hell hadde han brukt hele sommeren til å trene hundene til å følge etter seg i vannet. Bjørnen jagde han. - Jeg er bare gjest i bjørnens rike, og gjør alt for å unngå å skyte den, sier den norske eventyreren og villmarksforfatteren som snart på ny går 60 minusgrader og mørketid i møte - i verdens største villmark - helt alene - i  bjørnens og ulvens rike.

-     Ikke lag lyder om bjørnen biter deg

Skulle du møte bamse brakar på bærtur i helga, så har Lars Monsen flere god råd:

De mest farlige situasjonene i møte med bjørn oppstår om du kommer mellom ei binne og ungene, eller du tråkker opp i et kadaver som bjørnen spiser på, sier  Norges fremste bjørnekspert Lars Monsen til VG. Han legger til at også en skadeskutt bjørn vil angripe for å forsvare seg, og det går utrolig raskt. - Derfor er regelen at man skal fortsette å skyte helt til dyret ikke lenger beveger seg, sier han.

Skulle du møte bjørn i Norge har Lars Monsen  ett godt råd: - Stå rolig. For all del ikke begynn å løpe, det kan gi bjørnen inntrykk av at du er bytte som prøver å unnslippe, og dermed kan angrepet komme.

Monsen presiserer at en også  bør unngå brå bevegelser. - Bare stå rolig, gå etter hvert rolig bakover mens du snakker rolig til dyret. Ikke stirr bjørnen rett i øynene, det er å utfordre. Bjørnen vil helst ikke ha noen konfrontasjon, sier Monsen.

Han påpeker videre at en hovedregel er å gi bjørnen rom. Er avstanden kortere enn 30 meter -  er det fare på ferde. - Høyst sannsynlig vil bjørnen flykte, med den kan i verste fall angripe i selvforsvar. Gjør den det, og du ikke rekker å forsvare deg, så fall sammen som en klut og spill død. Ikke lag en lyd dersom bjørnen biter i deg. Dermed vil bjørnen ikke lenger føle seg truet og den vil forsvinne, sier Lars Mosen.