Denne artikkelen er hentet fra JPs nettarkiv: http://www.jotunheimen-presseservice.no/artikler/


- Trenger en bekymringsløs Egner-verden

 

Oslo (Nationen): - Egner og Prøysen har, hver på sin måte, bidratt enormt til at vi i det hele tatt har en sangarv å formidle videre til nye generasjoner med barn, sier Hanne Krogh.

 

Av Lars Kristian Steen

 

Hennes CD med Prøysens barneviser har nå passert utrolige 60000. Denne uken kommer oppfølgeren; "Egners Barnesanger". 11000 eksemplar er allerede blåst ut.

- Ved slutten av et århundre graver man fram kulturskattene sine. Det er så spennende å oppleve at det vi synes var bra som små, virkelig  fortsatt er det, sier Hanne Krogh (43) til Nationen. Sammen med produsent Pete Knutsen har hun gjort et skikkelig dypdykk ned i  egen barndom og latt magefølelsen rå. Resultatet er 14 perler fra Egners  store skattkiste, med nye, moderne arrangementer. - Det har vært en sann glede å jobbe med bådeThorbjørn Egners og  Alf Prøysens materiale.  Og ære være NRK Radioen som i sin tid skapte rom for både Prøysen og Egner, og lot dem få utvikle seg. Dagens mennesker med samme talent får ikke samme mulighetene. Her har NRK gjort et stort stykke kulturarbeid, som det er svært viktig å ta  med seg inn i neste årtusen.

- Egner-visene framkaller hos meg også et klart bilde fra barndommen: Jeg ser meg selv sittende ved radioskatollet til mormor, med sånne små tråder på stoffet over høytaleren som du kunne plukke på. Her hørte jeg Egners viser, mens trådene ble revet i stykker en for en, smiler Hanne.

- Jeg vokste også opp med Egners lesebøker. Nå har jeg tatt dem fram på nytt, og leser dem for datteren min. Virkelig en kulturskatt, forteller hun.

 

Oppdatert drakt

- Det er svært  mye voksen musikk  for barn i dag. Barn må også få høre på musikk som tilhører deres egen verden, som de kan relatere til. Derfor er det så viktig å ta vare på sangene til Egner, Prøysen og andre som også skrev for de minste. Og det må gjøres med like store budsjetter og ordentlighet som det man gjør når voksenplater lages, mener Hanne.

Hun forteller at Prøysen-plata er svært godt mottatt. - En kvinne skrev; "Tusen takk for at du har åpnet Prøysenland for mine Ringsakerbarn". Slike tilbakemeldinger får jeg nesten daglig.

Jeg følte etter hvert at når jeg først hadde begynt med Prøysen, var jeg ikke ferdig før også Egner var tatt med.

 

- Alle sangene du presenterer har vært innspilt før?

- Ja, og jeg har  tatt noen runder med meg selv - om jeg virkelig skal gjøre nyinnspillinger, når det allerede finns gode versjoner på markedet, delvis med opphavsmennene selv. Men dette er våre klassikere. Og å slutte å gjøre nyinnspillinger av Egner og Prøysen, ville være det samme som å slutte å lage nye tolkninger av Mozart og Grieg. Vi plikter  også å tilføre klassikerne dagens teknologi og form. Skal barne-sangene overleve må vi gi dem en litt annen drakt og tilpasse dem tidens stil, kanskje med litt andre og mer moderne, spreke og spenstige arrangement. Men jeg håper jo at det ender opp med at man også går tilbake og hører på Egners og Prøysens egne tolkninger.

Egner hadde jo en fantastisk eventyrstemme, med en enorm evne til å gripe tilhørerne. Så jeg tror ikke at dette blir noe enten/eller, men et både/og, sier Krogh.

 

Genial

Da hun slo igjennom som artist og flyttet til Oslo tidlig på 70-tallet, ble hun svært raskt fanget opp av  nettopp Torbjørn Egner, som tok henne med på ulike produksjoner. Både i TV-seriene "Muntre Musikanter" og "Den glade familie" hadde hun derfor sentrale roller. På nittitallet har hun også vært knyttet til flere prosjekt rundt Egners Kardemommeby og Dyreparken i Kristiansand.

 

- Og Egner sjøl var også litt med i TV-produksjonene på 70-tallet?

- Litt, sier Hanne, og nærmest fnyser av spørsmålet. - Egner var aldri litt med. Han var alltid veldig, veldig med. Han styrte det meste ganske klart selv. Det var fantastisk spennende å få jobbe så nært med han. Jeg vil bruke ordet geni. Han var rett og slett genial -  både som dikter og  instruktør, men også en stor tegner/illustratør, sier hun.

- Den vakreste boka jeg har er "Kvitsymre i utslåtten". En gave fra Egner. Han illustrerte Kincks novellebok en gang i tiden, legger hun til.

 

Bekymringsløs verden

- Spent på mottagelsen av cden?

- Datteren min på seks  har vært en av mine konsulenter hele veien. Hun er veldig begeistret for sluttproduktet. Da har jeg på en måte nådd gjennom det første og det smaleste nåløyet, ler Hanne. - Andre viktige samarbeidspartnere har vært Pete Knutsen og Kjell Witberg - som henholdsvis arrangør og illustratør til Egner-platen.

- Egner-sanger du føler spesielt for?

- Både seksåringen og jeg storkoser oss med "Sjørøvervise". Ellers har jeg en nært forhold til "FN-bønn" ("Jeg folder mine hender små"). Det kom krav om at Egner skulle ha med en bønn i det store leseverket sitt. Han valgte å skrive en selv. Han adresserer ikke bønnen til noen spesiell. Alle kan samles om den. Selv bruker jeg sangen i den årlige Fredslysaksjonen til Redd Barna. Den toppes med et arrangement ved Oslo rådhus 10 desember. Her synger 5000 barn Egners bønn for nobelprisvinnerne. En utrolig sterk opplevelse.

Jeg har valgt å avslutte platen med denne sangen. Egners verden er jo veldig positiv.  Jeg tror unger i dag, mer enn noen gang, trenger et slikt positivt sted å hente styrke. Slik vi alle gjør av og til. Egners viser er ofte veldig spretne og lystne. Alle er glade og blide. Men da, når på en måte hele verden er besøkt, og barna samles til "Voggevise" i nest siste kutt, så har vi valgt å lage arrangementet i "FN-bønn" noe annerledes: Jeg trår på en måte til side for den verdenen og sier; - Ja, hadde bare alle andre barn hatt det sånn. En bønn om at alle kunne hatt det så bekymringsløst som man har det i Egner-verdenen.

- Andre forfattere av barnesanger du vil ha fram?

- Ingen konkrete planer. Nå blir det først teater i Haugesund i høst, juleturne på forvinteren og en rekke nye sceneprosjekter i inn- og utland i år 2000. Men det jeg virkelig håper å få tid til en gang, er en stor turne med en skikkelig barneproduksjon med disse sangene. Det skal være en ordentlig sceneforestilling,  like gjennomarbeidet som cd-ene med Prøysen og Egners sanger, avslutter Hanne Krogh.

 

Bildetekst:

Bekymringsløs Egner-verden: - Jeg tror barn i dag, mer enn noen gang, trenger et bekymringsløst sted å hente  positiv styrke fra, sier Hanne Krogh. Hun har gjort et dypdykk i egen barndom, og hentet fram 14 av Egners vise-perler til en ny cd.